Grillspyd med oksekød, grøntsager og tzatziki
Disse grillspyd smager virkelig bare af sommer og ferie. De består af marineret oksekød, små nye kartofler, squash og rødløg, og serveres med en cremet og fløjlsblød tzatzikien ved siden af. – det er næsten som at sidde i Grækenland igen 🙂 Grillspyd er virkelig nemme at lave, og så kan de fyldes med stort set alt 🙂
Servere gerne dine grillspyd med en græsk tomatsalat med balsamico og pandebrød ved siden af.
Grillspyddene egner sig også vældigt godt i madpakken dagen efter og der findes intet bedre, end at få spist sine rester, hvis der er mere tilbage.
Retten er virkelig også et hit hos de små. Lad dem evt. hjælpe med at samle grillspyddene og forme pandebrødene. Min datter er i hvert fald stolt over, at have været med til, at lavet sin egen mad 🙂
Opskriften giver 8 grillspyd, og er til 4 personer,
Det skal du bruge:
- 350 g. Okseinderlår i tern
- 16 små kartofler
- 1/2 squash
- 2 rødløg
- 8 grillspyd
- Flagesalt
- Olie til stegning
Marinade:
- 3 spsk. olivenolie
- 1 tsk. Karry
- 1 tsk. Stærk paprika
- 1/2 tsk. Spidskommen
- 1/2 tsk. Salt
- Friskkværnet peber
Tzatziki:
- 1/2 agurk
- 5 dl. Laktosefri græsk yoghurt 10% (1/2 bøtte)
- 2 fed hvidløg
- 1 tsk. Urtesalt
- 1 tsk. Olivenolie
- Frisk kværnet peber
Sådan gør du:
- Put dit kød i en frysepose og kom alle ingredienserne til marinaden ned i. Bind en knude på posen og massere det hele godt rundt, så alt kødet bliver gnubbet godt ind i marinaden. Læg det på køl til dagen efter.
- Kog dine kartofler, til de næsten er møre. De skal lige have lidt bid i sig, da de tilbereder færdigt, når du steger dine grillspyd.
- Del squashen på langs og skær hver halvdel i 8 skiver, så du alt har 16 halve skiver squash.
- Pil løget og halvere det. Skær hver halvdel i 4 både, så du deler et løg i 8 både. Gentag med løg nr. 2.
- Når du skal samle dine grillspyd, start da med at sætte 1 kartoffel på, herefter en squash, et løg og et stykke kød. Gentag på samme spyd, så du har 2 af hver ting på dit grillspyd.
- Lav de resterende spyd.
- Steg dem på en varm pande med lidt olie i ca. 6-8 minutter. Husk at vende dem undervejs.
- Drys lidt flagesalt ud over inden servering.
Tzatziki:
- Riv din agurk på et rivejern, på den grove side, ned i en skål.
- Knug/pres det revet agurk fri for vand, ved brug af dine hænder, hvor du klemmer rund om agurken.
- Kom græsk yoghurt, presset hvidløg, salt, peber og olivenolie ved og bland det hele godt sammen.
- Spis allerede nu en mundfuld 🙂
TIP:
Okseinderlår som jeg bruger her i min opskrift, er ikke det mørkeste stykke kød, da det indeholder meget bindevæv. Derfor vil jeg anbefale, at du marinere dit kød aften før du skal bruge det. Lad det ligge på køl og trække til dagen efter.
Kødet kan også sagte bare trække i et par timer i marinaden, men du vinder mere smag og et møre stykke kød ved at gøre det dagen forinden.
En marinade er med til at mørne kødet, da enzymerne i særligt frugt, nedbryder kødet struktur. Fx. Hvidløg, ingefær, lime, æblejuice og rødvin er rigtig gode at marinere i, pga. enzymerne.
Et sejt kød stykke, kan hurtig forvandles til det møreste og mest velsmagende stykke kød, bare ved brug af marinader.
Husk at ligge dine træspyd i blød i vand i ca. 20 minutter inden du fylder dem, da du derved undgår at de brænder, når de kommes på grillen.
En kommentar
Pingback: