Græsk moussaka med kartofler og aubergine
Jeg elsker virkelig græsk mad, og især moussaka. Den skal være snasket, cremet, fast, fuld af aubergine og med en varm krydret græsk smag. – og det er lige præcis hvad denne her moussaka er.
Moussaka er græskernes svar på en lasagne, hvor pastapladerne er byttet ud med kartofler og aubergine, hvilket virkelig fungere super godt. – Man får i den forbindelse også flere kostfiber.
Moussakaen toppes med den lækreste cremet og luftige mornaysauce, som binder retten helt perfekt sammen.
Opskriften på denne moussaka er desuden både gluten- og laktosefri.
Opskriften er til 4 personer.
Det skal du bruge:
- 400 g. hakket oksekød
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk. tomatpuré
- 1 dåse hakket tomater
- 1 dl. rødvin
- 2 tsk. oregano
- 1 tsk. timian
- 1 tsk. kanel
- ½ tsk. allehånde
- 1 tsk. dadelsirup
- 2 tsk. rødvinseddike
- 1,5 tsk. salt
- Friskkværnet peber
- 2 små aubergine, skåret i skiver på 1 cm.
- 6 kartofler, skåret i skiver på 0,3-0,5 cm.
- Olivenolie
Mornaysauce:
- 4 dl. mæk
- 1 dl. fløde
- 2 tsk. friskrevet muskatnød
- ½ pose vegansk ost
- 3 tsk. maizena + ½ dl. koldt vand
- 0,5-1 tsk. salt
- Friskkværnet peber
Sådan gør du:
- Kom aubergineskiverne på en bageplade med bagepapir, og pensel dem med olivenolie og drys salt ud over. Bag dem i ovnen ved 200 grader i 15 minutter.
- Begynd imens på kødsaucen.
- Løget snittes fint, og svitses i lidt olivenolie i en gryde. Når løgene er blevet klare tilsættes oksekødet, og det brunes af.
- Kom alle de resterende ingredienser (minus kartoflerne) ned i gryden, og bring det i kog. Lad det stå og småsimre i 15 minutter, og smag den til med salt og peber.
- Lav imens mornaysaucen.
- Bring mælk, fløde og muskatnød i kog. Jævn det med maizenaen, som er rørt ud i koldt vand. (pas på det ikke brænder på)
- Tilsæt revet ost og smag saucen til med salt og peber.
- Lad saucen småsimre i 10 minutter.
Samling af moussakaen:
- I et lasagnefad lægges kartoffelskiverne i bunden, så de dækker hele bunden, og drysses med salt.
- Kom kødsaucen ovenpå kartoflerne og fordel nu alle aubergineskiverne ovenpå.
- Slut af med mornaysaucen på toppen.
- Bag moussakaen ved 170 grader i 1 time.
TIP:
Hvis moussakaen bliver for mørk inde i ovnen, så kan du komme et stykke sølvpapir henover.
Du kan også koge dine kartoffelskiver i 2-3 minutter først, inden moussakaen samles. – på denne måde skal den kun bage 30-25 minutter i ovnen.
Servere gerne moussakaen med denne græske tomatsalat med balsamico. og evt. disse pandebrød med sorte sesam og tzatziki.