Glutenfri burgerboller med majsgryn
Aldrig har jeg smagt og bagt et så godt glutenfrit bagværk. Aldrig.
Burgerbollerne er så luftige, svampet og med en tynd sprød skorpe – ligesom en traditionel burgerbolle. Ingen vil nogensinde gætte at disse er glutenfri, hvis de ikke vidste det.
Burgerbollerne er lavet med havregryn, som jeg blender helt fint til havremel, rismel og majsmel. Toppen drysses med majsgryn, som giver en virkelig lækker sødme og smag til burgerbollerne.
Jeg kan slet ikke få armene ned af bare begejstring og stolthed. – For når man har skabt noget helt perfekt, så må man altså godt rose sig selv for det. – og det er netop tilfældet med disse glutenfri burgerboller med majsgryn.
Jeg håber virkelig i vil afprøve opskriften på disse glutenfri burgerboller, om i spiser gluten eller ej, for de er intet mindre end perfekte og smager virkelig godt 🙂
Opskriften kommer her og giver 8 store glutenfri burgerboller.
Det skal du bruge:
- 3 dl. vand
- 3 dl. mælk
- 25 g. gær
- 30 g. HUSK (den gule)
- 1 æg
- 80 g. smeltet smør
- 100 g. majsmel
- 120 g. rismel
- 150 g. havremel (blend evt. dit eget)
- 80 g. maizena
- 1 tsk. salt
- ½ dl. majsgryn
Sådan gør du:
- Lun vand og mælk til lillefinger varmt, og rør gæren ud heri.
- Tilsæt HUSK og pisk det godt sammen i 5 minutter, ved mellem hastighed på køkkenmaskinen, indtil det er blevet til en fast gelemasse.
- Lad gelemassen trække i 10 minutter efterfølgende, og bland imens alle de tørre ingredienser sammen i en skål.
- Kom ægget og det halve af melblandingen ned til gelemassen, og rør det godt sammen med dejkrogen. Dejen skal ca. røres i 5 minutter ved først lav hastighed (for at undgå at alt melet sprøjter ud) og derefter ved mellem hastighed.
- Kom det smeltet smør og resten af melblandingen ned til dejen, og lad nu dejen røre/køre i 10 minutter ved mellemhastighed.
- Når dejen er færdig rørt er den meget klistret, men det er lige præcis sådan den skal være 🙂
- Kom husholdningsfilm og et mørkt klæde over skålen, og stil dejen til hævning et lunt sted i 2 timer.
- Kom dejen ud på et silikoneunderlag, eller smør lidt olie på køkkenbordet, og del den i 8 lige store stykker. Form dem runde, tryk dem en anelse flade, og kom dem på en bageplade med bagepapir.
- Drys majsgrynene ud over burgerbollerne og beklæd hele bradepladen med husholdningsfilm og et mørks klæde.
- Lad burgerbollerne efterhæve i 1 time, inden de bages ved 200 grader i 23-25 minutter.
TIP:
Hævetid og antal minutter som dejen køres/røres på maskinen er virkelig alfa og omega.
Det er hele tricket til at få glutenfri bagværk luftig og svampet.
Dejen til disse burgerboller er meget klistret når den er færdig rørt, men under hævningen suger fiberne fra havremelet det sidste væske til sig, og din dej bliver herefter mere fast. – kom endelig ikke mere mel i, hvis den virkelig tynd eller meget klistret, da du vil ende ud med tørre burgerboller, som ikke holder sig luftige og svampet.
Burgerbollerne holder sig luftige og svampet i 2-3 dage i en lufttæt pose på køkkenbordet.
Alternativt kan de sagtens fryses, tøes op og varmes i ovnen inden de skal bruges 🙂