Cremet bygotto med ristet svampe, grønkål og timian
En risotto går man virkelig aldrig galt i byen med. Jeg har lavet min med perlebyg, for en lidt sundere udgave, heraf navnet ‘Bygotto’. Den er fyldt med ristet svampe, timian, grønkål og masser af parmesan. En virkelig cremet og smagsfuld herlighed 🙂 Den er ikke i toppen af den sunde liste, pga. alt parmesanen, men den er spækket op med grøntsager, som vejer den lidt op, hvis i spørger mig 🙂
Vi spiser den egentlig bare som den er, men man kan sagtens servere et stykke kød eller fisk til. Tror faktisk det vil klæde bygottoen med et stykke skindstegt kulmule – det må jeg smart prøve af 🙂
Det skal du bruge:
- 200 g. perlebyg
- 1 løg, i mellemstørrelse
- 2 fed hvidløg
- 6 stilke frisk timian
- 2 dl. hvidvin
- 200 g. svampe
- 100 g. østershatte
- 2 store håndfulde finthakket grønkål
- 150 g. parmesan
- 1 L. kyllingfond
- 40 g. laktosefri smør
- Salt & frisk kværnet peber
Sådan gør du:
- Fint hak løget, pres hvidløgene og pil timianbladene fra stilken.
- Smelt det halve af smørret i en sautépande og svits løg, hvidløg og timian heri i 2 minutter.
- Kom perlebyg ved og svits det hele i yderligere 2 minutter.
- Hæld hvidvin på og reducere (lad det koge) i et par minutter, til alkohollen er fordampet.
- Tilsæt fonden og lad det hele småsimre i 45 minutter. Husk at røre rundt i det ind imellem.
- Imens bygottoen småsimre færdigt renses svampene og skæres/pilles i mindre stykker.
- Varm det sidste af smørret på en pande og steg alle dine svampe til de har afgivet deres væske og har fået lidt skorpe. Bland dem i bygottoen, når de er færdig stegt, og lad dem simre med det sidste tid.
- Riv parmesanen fint.
- Når bygottoen har suget alt fonden kommes parmesanen i og det hele vendes rundt. Slut af med at vende grønkålen i og smag den til med salt og peber.
Jeg tilsætter faktisk ikke noget salt i min bygotto, da parmesanen tilfører meget salt til retten. Smag altid på dit mad, inden du krydre den 🙂
TIP:
Perlebyg er poleret og afskallet hvedekerner. Det vil sige, at de ikke går ind under betegnelsen ‘fuldkorn’, da skallen er fjernet. De indeholder dog stadig kostfibre, samt protein, vitaminer og mineraler, som feks. B-vitamin, jern, kalium og fosfor, som styrker dine knogler, muskler og dit immunforsvar. De har mange anvendelsemuligheder og kan både spises kolde og varme, feks. i en salat eller som erstatning for ris, pasta eller kartofler.
Perlebyg indeholder gluten.
Jeg elsker at bruge dem i en risotto, som i denne opskrift, da det giver lidt mere bid i retten – og at der selvfølgelig også er flere sundhedsfordele ved at anvende dem kontra hvide ris.