Brød

Varme hveder

Store bededag er lige rundt om hjørnet og i den anledning skal der da en opskrift til på varme hveder. Disse hveder er luftige og fløjlsbløde og kan spises både ristet eller som de er. – jeg anbefaler dog et ordentligt lag tandsmør på begge udgaver 🙂

Min opskrift på varme hveder minder rigtig meget om min opskrift på bamseboller med chokolade, så hvis dine hveder skal piftes lidt op, så tilføj lidt mørkt chokolade til halvdelen af dejen, inden du triller dem, og du har verdens bedste chokoladeboller.

Opskriften på hvederne er utrolig nem, de passer nærmest sig selv, og skal bare vikles, foldes og hæve 🙂

Lad mig endelig høre, hvad i synes om dem, da de helt klart er med i vores top 2 herhjemme, over hvide, bløde og luftige boller 🙂 – den anden kandidat er selvfølgelig bamseboller med chokolade 🙂

Det skal du bruge:

Opskriften giver 12 hveder.

  • 2,5 dl. mælk (25-30 grader lunt)
  • 20 g. gær
  • 600 g. hvedemel
  • 2 æg
  • 70 g. sukker
  • 1 tsk. kardemomme
  • 1 tsk. salt
  • 85 g. blødt smør (jeg bruger smørbar, da det er meget blødt i forvejen)
  • 2 tsk. smagsneutralt olie (til dine hænder)

Sådan gør du:

  1. Lun mælken i mikro ovnen eller i en lille gryde. Brug et termometer til at tjekke temperaturen.
  2. Rør gæren ud i mælken.
  3. Kom halvdelen (300 g.) af melet ned til gærblandingen og lad det køre i et par minutter på din køkkenmaskine, ved lav hastighed. (Med dejkrogen)
  4. Tilsæt æggene og rør dem ud i dejen.
  5. Kom det sidste mel, sukker, kardemomme og salt i og lad det køre, indtil det har samlet sig og tilsæt så smørret.
  6. Lad nu dejen køre i 12 minutter ved middelhastighed. Indtil evt. et æggeur, for at holde øje med tiden.
  7. Når dejen er kørt færdig kommer du 1 tsk. olie på dine hænder og tager dejen op fra skålen. (Dejen er ret klistret, men det skal den være) Vikle din dej, ved at folde siderne/kanterne ind under bunden. Gør dette hele vejen rundt til din dej har en stram og glat overflade. Læg dejen tilbage i skålen og beklæd den med husholdningsfilm, så det slutter tæt, og et mørkt klæde.
  8. Stil din dej til hævning et lunt sted i 1 time.
  9. Drys ganske lidt mel på dit bord og kom 1 tsk. olie på dine hænder igen. Kom nu dejen ud på bordet.
  10. Tril den ud til en pølse og del den i 12 lige store stykker.
  11. Vikle hver bolle og tril dem på bordet til de har en stram og glat overflade.
  12. Anbring dem på en bageplade, med bagepapir, med 1 cm. mellemrum. Jeg lå mine i 4 rækker med 3 boller i hver række.
  13. Gør dit klæde fugtigt og læg det over dine boller og stil dem til efterhævning i 1 time, et lunt sted.
  14. Tænd din ovn på 180 grader, så den kan å at varme op.
  15. Bag dine hveder ved 180 grader i 16-18 minutter, midt i ovnen.

TIP:

Dejen til hvederne skal været ret klistret. Du får en mere blød, svampet og luftig boller ved at arbejde med en klistret dej. Så hvis du tænker, at den skal have mere mel, så lad endelig værd. Du ender bare ud med en tør og hård bolle.

Brug evt. en silikonemåtte på dit køkkenbord, som underlag når du arbejder med din dej her. Drys ganske lidt mel på silikonemåtten eller pensel den med olie. På den måde undgår du, at dejen klistre fast. Smør også dine hænder ind i olie, som jeg har beskrevet i opskriften.

Et lille fif er også at veje dine boller af, når du deler dem i 12 stykker. Du får herved flotte ens boller, som alle har samme størrelse. Dette gør både noget for udseendet men også for bagetiden, da de alle bliver færdigbagt på samme tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *