Brød,  Kager

Julestang med remonce, rosiner og appelsin – koldhævet

En helt klassisk kanelstang med et lille julet tvist i form af rosiner og appelsinsmag i fyldet. Dét smager altså bare helt vildt himmelsk. Jeg koldhæver dejen, så den får lov til at udvikle sig over længere tid på køl, og det giver en virkelig lækker smag og konsistens til den. Den fyldes med en remonce med marcipan, kanel og rosiner udblødt i appelsinsaft, toppen drysses med hakket mandler og en chokoladeglasur kommes på til sidst. Det her – det er altså en lækker, snasket og vanvittig god julestang.

Jeg kan virkelig anbefale jer at prøve den – og servere den endelig imens den er lidt smålun, der er den nemlig allerbedst, hvis i spørger mig.

Opskriften får i her og passer til 8-10 personer.

Start dagen før, da dejen skal koldhæve og rosinerne skal udblødes natten over.

DET SKAL DU BRUGE:

Gærdej:

  • 5 dl. laktosefri mælk
  • 10 g. gær
  • 30 g. HUSK (den grønne)
  • 50 g. sukker
  • 250 g. rismel
  • 100 g. majsmel
  • 70 g. glutenfri havregryn, malet til mel
  • 40 g. majsstivelse
  • 40 g. kartoffelmel
  • 1 tsk. salt
  • 1 æg
  • 1 tsk. kardemomme
  • 85 g. smeltet laktosefri smør

Remonce:

  • 130 g. blødt laktosefri smør
  • 130 g. brunfarin
  • 100 g. marcipan
  • 7 g. kanel

Fyld og topping:

  • 35 g. rosiner
  • Saften fra ½ appelsin
  • 30 g. mandler
  • 1 æg
  • Flormelis + kakaopulver (til glasur)

SÅDAN GØR DU:

Fyld:

  1. Læg rosinerne i blød i saften fra ½ appelsin til dagen efter og stil det på køl.

Koldhævet gærdej:

  1. Lun mælken til lillefinger varmt, rør gæren ud heri og tilsæt HUSK. Pisk det godt sammen, indtil det har en konsistens som en tyk gele, – det tager ca. 5-7 minutter, og lad det herefter hvile i 10 minutter. 
  2. Mal havregrynene til fint mel i en minihakker og bland det med resten af melet, salt og kardemomme i en skål.
  3. Sæt dejkrogen på din køkkenmaskine og rør ægget i gelemassen. Kom halvdelen af melblandingen i og rør det godt sammen. Tilsæt resten af melet og rør dejen yderligere i et par minutter. 
  4. Smelt smørret i en lille kasserolle, hæld det ved og lad dejen kører i et par minutter mere, eller indtil smørret er rørt godt ud. Film skålen med husholdningsfilm, dæk den til med et mørkt klæde og lad den hævet i 1 time, et lunt sted. Stil den på køl til næste dag, eller minimum 12 timer.
  5. Tag dejen ud fra køl og lad den stå på køkkenbordet i 1 time, så den får lov til at temperere lidt.
  6. Smør lidt smagsneutral olie på dit bord, og rul dejen ud til en rektangel.
  7. Fordel remoncen ud i midten på dejen, så du har 1/3 dej i både top og bund.
  8. Fold bund og top ind over fyldet og luk enderne ved at klemme dejen sammen. Kom julestangen over på en bageplade beklædt med bagepapir, med lukningen nedad, og lad den efterhæve i 1 time.
  9. Pensel den med et sammenpisket æg, og drys hakket mandler ud over.
  10. Bag julestangen ved 180 grader i 30 minutter og lad den køle lidt af inden den serveres.    

Remonce:

  1. Riv marcipanen og rør alle ingredienserne sammen i en skål. vend de udblødte rosiner i, sammen med rester af saften, hvis de ikke har suget det hele.

TIP:

Julestangen er fryseegnet, og varmes nemt op i ovnen fra frost. Giv den ved 170 grader indtil den er lun.

Hvis du ikke har tid til at koldhæve dejen, så brug 25 g. gær i stedet for, og lad den hæve som i opskriften. – men vil dog anbefale dig at koldhæve den, da både smag og konsistens udvikler sig imens. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *