Kager

Gluten- og laktosefri fastelavnsboller med vaniljecreme

Fastelavn er lige rundt om hjørnet, og hertil hører sig fastelavnsboller med vaniljecreme. – og også gerne 14 styks 🙂 Jeg elsker virkelig fastelavnsboller, og tænker hver år, at jeg burde bage dem noget oftere.

Denne version er både gluten- og laktosefri, men det skal virkelig understreges, at det bliver de bestemt ikke ringere af. For hold nu magle, hvor smager de bare godt 🙂  – og så indeholder de faktisk kostfibre, da der er GF. Havregryn i. Amen det bliver jo ikke bedre 🙂

Opskriften får i her, og giver 14 bløde fastelavnsboller, med den lækreste bage faste vaniljecreme i.

Det skal du bruge:

Dej:

  • 5 dl. lunkent laktosefri mælk
  • 25 g. gær
  • 25 g. HUSK
  • 2 spsk. lyst rørsukker
  • 1 tsk. kardemomme
  • 2 tsk vaniljepulver
  • 0,5 tsk. salt
  • 1 æg
  • 100 g. laktosefri smør
  • 250 g. fuldkornsrismel
  • 100 g. maizena
  • 100 g. GF. Havregryn

Vaniljecreme:

  • 3 dl. laktosefri mælk
  • 50 g. æggeblommer
  • 3 spsk. lyst rørsukker
  • 20 g. maizena
  • 3 tsk. vaniljesukker eller 1 vaniljestang

Sådan gør du:

Vaniljecreme:

  1. Rør æggeblommer, maizena, sukker og vaniljesukker sammen i en skål.
  2. Hvis du bruger en vaniljestang, skrab da kornen ud og mas det med lidt af sukkeret, inden det røres ud i æggeblommerne. Vaniljestangen koger du med op i mælken, og kassere den når din creme er helt færdig og kold.
  3. Varm mælken op til det lige koger, og hæld æggeblandigen ned i, i en tynd stråle, imens du pisker rundt. Skrug ned for varmen, så cremen ikke brænder på.  
  4. Cremen tykner nu og skal koges igennem i et par minutter under omrøring.
  5. Kom vaniljecremen i en skål og læg husholdningsfilm helt ned på cremen, så der ingen luft er imellem film og creme. Stil den på køl i 3-4 timer. Den skal være helt kold og have sat sig inden du skal bruge den.   

Dej:

  1. Lun mælk og smør og rør gæren ud heri. Tilsæt husk og pisk det godt igennem i 5 minutter, ved middel hastighed på din køkkenmaskine. Lad det herefter trække i 10 minutter.
  2. Bland de resterende tørre ingredienser i en skål.
  3. Kom ægget og det halve af melet (fra skålen) i dejen, og rør det i 3-4 minutter. Kom det sidste af melblandingen i og lad dejen køre/røre ved middel hastiged i 10 minutter.
  4. Skrab dejen ned fra kanterne af skålen og samle den i en klump. (Dejen klister meget) Kom husholdningsfilm og et klæde over skålen, og lad dejen trække et lunt sted i 1 time.
  5. Smør lidt smagsneutral olie (f.eks. raps) ud på din bordplade, eller et silikone underlag, og rul dejen ud i en rektangel. Del dejen i 14 firkanter.
  6. Fordel vaniljecremen, så der kommer en god stor tsk. i hver bolle.
  7. Luk hver bolle ved at samle enderne, og trykke det godt sammen. Tril fastelavnsbollen ganske kort, med samlingen nedaf.
  8. Placere dem på 2 bageplader med bagepapir, husholdningsfilm og et klæde over. Lad dem efterhæve i 1 time.
  9. Bag dine fastelavnsboller ved 180 grader i 18 minutter.      

TIP:

Fastelavnsbollerne smager aller bedst når de er friskbagte. – men frys gerne nogle ned og varm dem i mikroovnen inden de skal serveres, da de gør sig bedst lune. – hvis de ikke alle bliver spist samme dag 🙂

Jeg kommer en god stor klat chokolade glasur på dem, men du kan pynte med lige hvad du har lyst til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *