Gluten- og laktosefri fastelavnsboller med vaniljecreme
Fastelavn er lige rundt om hjørnet, og hertil hører sig fastelavnsboller med vaniljecreme. – og også gerne 14 styks 🙂 Jeg elsker virkelig fastelavnsboller, og tænker hver år, at jeg burde bage dem noget oftere.
Denne version er både gluten- og laktosefri, men det skal virkelig understreges, at det bliver de bestemt ikke ringere af. For hold nu magle, hvor smager de bare godt 🙂 – og så indeholder de faktisk kostfibre, da der er GF. Havregryn i. Amen det bliver jo ikke bedre 🙂
Opskriften får i her, og giver 14 bløde fastelavnsboller, med den lækreste bage faste vaniljecreme i.
Det skal du bruge:
Dej:
- 5 dl. lunkent laktosefri mælk
- 25 g. gær
- 25 g. HUSK
- 2 spsk. lyst rørsukker
- 1 tsk. kardemomme
- 2 tsk vaniljepulver
- 0,5 tsk. salt
- 1 æg
- 100 g. laktosefri smør
- 250 g. fuldkornsrismel
- 100 g. maizena
- 100 g. GF. Havregryn
Vaniljecreme:
- 3 dl. laktosefri mælk
- 50 g. æggeblommer
- 3 spsk. lyst rørsukker
- 20 g. maizena
- 3 tsk. vaniljesukker eller 1 vaniljestang
Sådan gør du:
Vaniljecreme:
- Rør æggeblommer, maizena, sukker og vaniljesukker sammen i en skål.
- Hvis du bruger en vaniljestang, skrab da kornen ud og mas det med lidt af sukkeret, inden det røres ud i æggeblommerne. Vaniljestangen koger du med op i mælken, og kassere den når din creme er helt færdig og kold.
- Varm mælken op til det lige koger, og hæld æggeblandigen ned i, i en tynd stråle, imens du pisker rundt. Skrug ned for varmen, så cremen ikke brænder på.
- Cremen tykner nu og skal koges igennem i et par minutter under omrøring.
- Kom vaniljecremen i en skål og læg husholdningsfilm helt ned på cremen, så der ingen luft er imellem film og creme. Stil den på køl i 3-4 timer. Den skal være helt kold og have sat sig inden du skal bruge den.
Dej:
- Lun mælk og smør og rør gæren ud heri. Tilsæt husk og pisk det godt igennem i 5 minutter, ved middel hastighed på din køkkenmaskine. Lad det herefter trække i 10 minutter.
- Bland de resterende tørre ingredienser i en skål.
- Kom ægget og det halve af melet (fra skålen) i dejen, og rør det i 3-4 minutter. Kom det sidste af melblandingen i og lad dejen køre/røre ved middel hastiged i 10 minutter.
- Skrab dejen ned fra kanterne af skålen og samle den i en klump. (Dejen klister meget) Kom husholdningsfilm og et klæde over skålen, og lad dejen trække et lunt sted i 1 time.
- Smør lidt smagsneutral olie (f.eks. raps) ud på din bordplade, eller et silikone underlag, og rul dejen ud i en rektangel. Del dejen i 14 firkanter.
- Fordel vaniljecremen, så der kommer en god stor tsk. i hver bolle.
- Luk hver bolle ved at samle enderne, og trykke det godt sammen. Tril fastelavnsbollen ganske kort, med samlingen nedaf.
- Placere dem på 2 bageplader med bagepapir, husholdningsfilm og et klæde over. Lad dem efterhæve i 1 time.
- Bag dine fastelavnsboller ved 180 grader i 18 minutter.
TIP:
Fastelavnsbollerne smager aller bedst når de er friskbagte. – men frys gerne nogle ned og varm dem i mikroovnen inden de skal serveres, da de gør sig bedst lune. – hvis de ikke alle bliver spist samme dag 🙂
Jeg kommer en god stor klat chokolade glasur på dem, men du kan pynte med lige hvad du har lyst til.