
Gluten- og laktosefri fastelavnsboller med vaniljecreme
Fastelavn er lige rundt om hjørnet, og hertil hører sig fastelavnsboller med vaniljecreme. – og også gerne 14 styks 🙂 Jeg elsker virkelig fastelavnsboller, og tænker hver år, at jeg burde bage dem noget oftere.
Denne version er både gluten- og laktosefri, men det skal virkelig understreges, at det bliver de bestemt ikke ringere af. For hold nu magle, hvor smager de bare godt 🙂 – og så indeholder de faktisk kostfibre, da der er GF. Havregryn i. Amen det bliver jo ikke bedre 🙂
Opskriften får i her, og giver 14 bløde fastelavnsboller, med den lækreste bage faste vaniljecreme i.
Det skal du bruge:
Dej:
- 5 dl. lunkent laktosefri mælk
- 25 g. gær
- 25 g. HUSK
- 2 spsk. lyst rørsukker
- 1 tsk. kardemomme
- 2 tsk vaniljepulver
- 0,5 tsk. salt
- 1 æg
- 100 g. laktosefri smør
- 250 g. fuldkornsrismel
- 100 g. maizena
- 100 g. GF. Havregryn
Vaniljecreme:
- 3 dl. laktosefri mælk
- 50 g. æggeblommer
- 3 spsk. lyst rørsukker
- 20 g. maizena
- 3 tsk. vaniljesukker eller 1 vaniljestang
Sådan gør du:
Vaniljecreme:
- Rør æggeblommer, maizena, sukker og vaniljesukker sammen i en skål.
- Hvis du bruger en vaniljestang, skrab da kornen ud og mas det med lidt af sukkeret, inden det røres ud i æggeblommerne. Vaniljestangen koger du med op i mælken, og kassere den når din creme er helt færdig og kold.
- Varm mælken op til det lige koger, og hæld æggeblandigen ned i, i en tynd stråle, imens du pisker rundt. Skrug ned for varmen, så cremen ikke brænder på.
- Cremen tykner nu og skal koges igennem i et par minutter under omrøring.
- Kom vaniljecremen i en skål og læg husholdningsfilm helt ned på cremen, så der ingen luft er imellem film og creme. Stil den på køl i 3-4 timer. Den skal være helt kold og have sat sig inden du skal bruge den.
Dej:
- Lun mælk og smør og rør gæren ud heri. Tilsæt husk og pisk det godt igennem i 5 minutter, ved middel hastighed på din køkkenmaskine. Lad det herefter trække i 10 minutter.
- Bland de resterende tørre ingredienser i en skål.
- Kom ægget og det halve af melet (fra skålen) i dejen, og rør det i 3-4 minutter. Kom det sidste af melblandingen i og lad dejen køre/røre ved middel hastiged i 10 minutter.
- Skrab dejen ned fra kanterne af skålen og samle den i en klump. (Dejen klister meget) Kom husholdningsfilm og et klæde over skålen, og lad dejen trække et lunt sted i 1 time.
- Smør lidt smagsneutral olie (f.eks. raps) ud på din bordplade, eller et silikone underlag, og rul dejen ud i en rektangel. Del dejen i 14 firkanter.
- Fordel vaniljecremen, så der kommer en god stor tsk. i hver bolle.
- Luk hver bolle ved at samle enderne, og trykke det godt sammen. Tril fastelavnsbollen ganske kort, med samlingen nedaf.
- Placere dem på 2 bageplader med bagepapir, husholdningsfilm og et klæde over. Lad dem efterhæve i 1 time.
- Bag dine fastelavnsboller ved 180 grader i 18 minutter.
TIP:
Fastelavnsbollerne smager aller bedst når de er friskbagte. – men frys gerne nogle ned og varm dem i mikroovnen inden de skal serveres, da de gør sig bedst lune. – hvis de ikke alle bliver spist samme dag 🙂
Jeg kommer en god stor klat chokolade glasur på dem, men du kan pynte med lige hvad du har lyst til.
Du vil muligvis også synes om

Vaniljesmåkager med chokolade ganache og saltet pekannødder
22. november 2021
Amerikanske chocolate chip cookies
17. marts 2020