Brød

Glutenfri chokoladeboller

Bløde, svampet bamseboller med mørk chokolade – bare i en gluten-og laktosefri udgave. De er vitterligt 1:1 med en helt almindelig hvede chokoladebolle og smager bare fantastisk. De er en kæmpe favorit hos børnene, samt voksne og er geniale på et fødselsdagsbord sammen med almindelige glutenfri bamseboller, serveret lune med et godt lag tandsmør.  

Vi elsker dem herhjemme og jeg er sikker på, at de bliver et must bake i hvert fald én gang i måneden, samt til fødselsdage. 

Andre forslag til brød og boller til fødselsdagsbordet

Glutenfri fødselsdagsboller, de aller beste

Glutenfri pølsehorn med tomatpasta og en variant uden og med fuldkorn her

Glutenfri koldhævet grovboller med kerner og frø

Sund nutella til bollerne – smager så godt

Andre forslag til kager til fødselsdagsbordet

Glutenfri kagemand og vandbakkelse

Glutenfri pandekager

Glutenfri hindbærsnitter

Den du ved nok kage

Nøddemarengs med chokolademousse og friske bær

Glutenfri lagkagebunde

Opskriften på disse glutenfri chokoladeboller får i her og giver 9 bløde chokoladeboller.  

DET SKAL DU BRUGE:

  • 1,5 dl. laktosefri mælk
  • 1,5 dl. vand
  • 12 g. gær
  • 25 g. sukker
  • 1 æg
  • 30 g. smeltet laktosefri smør
  • 12 g. HUSK (den grønne/grove)
  • 100 g. majsstivelse
  • 60 g. kartoffelmel
  • 110 g. sorghum mel
  • 50 g. rismel (plus lidt ekstra til formning af bollerne)
  • 6 g. xantangummi
  • 10 g. bagepulver
  • ½ tsk. kardemomme
  • 1 tsk. salt
  • 70 g. hakket mørk chokolade
  • 1 æg  (til pensling)

SÅDAN GØR DU:

  1. Lun mælk og vand til lillefinger varmt i en lille gryde. Hæld det op i en røreskål og opløs gæren heri. Tilsæt HUSK og pisk det kun lige sammen. Lad det trække i 10 minutter, indtil det er blevet til en tyk gele masse.
  2. Bland imens alle de tørre ingredienser sammen i en skål, undtagen sukker og chokolade.
  3. Kom sukker, æg og det smeltet smør op til gelemassen og rør det sammen med dejkrogen i et par minutter.
  4. Hæld alt melet ved og lad dejen røre i 5 minutter. Hak chokoladen groft og rør den kun lige ganske kort ind i dejen til sidst. Dejen er MEGET klistret, men den er perfekt sådan.
  5. Drys godt med rismel ud på bordet og skrab dejen ud herpå. Brug en dejskraber til dette. Vend forsigtigt hele dejen rundt i rismelet, så den har mel på sig over det hele og form den til en lang pølse, som du deler i 9 lige store stykker. Brug så lidt rismel som muligt, da dejen ellers bliver for tør og gør dine boller mindre svampet til sidst.
  6. Tryk hver bolle flad i lidt rismel, luk dem sammen ved at samle hjørnerne og tril dem bagefter runde.
  7. Beklæd en kvadratisk form på 24 x 24 cm. med bagepapir og placere bollerne heri med lidt mellemrum til hinanden. Film hele formen med husholdningsfilm, dæk den til med et mørkt klæde og stil dem til hævning i 1 time et lunt sted.
  8. Pensle bollerne med et sammenpisket æg og bag dem i ovnen ved 190 grader i 20-25 minutter. Mine fik 23 min. Lad dem efterfølgende køle lidt af og servere dem lune, hvor de er allerbedst.

Når chokoladebollerne bliver helt kolde, eller er daggamle, så bliver de mere kompakte i teksturen, men de varmes blot op ved 160 grader i 15 min. og så de er ligesom nybagte igen.

TIP:

Da jeg startede bloggen her, var den kun med laktosefri opskrifter, så jeg har faktisk også 2 opskrifter på helt almindelige hvedeboller, både med og uden chokolade. Dem finder du her.

Varme hveder (indeholder gluten!)

Bamseboller med chokolade (indeholder gluten!)

Xantangummi bidrager til at få en mere sammenhængende og blød bolle og du vil ikke opnå samme lækre bamsebolle effekt og resultat, hvis du undlader det. Jeg bruger denne variant.

Chokoladebollerne kan sagtens fryses, så du har rig mulighed for at bage en stor portion, så du nemt og hurtigt kan varme nogle op, når lysten melder sig. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *