Glutenfri cookies med brunet smør og chokolade chunks
Store og tykke cookies fyldt med chokolade og brunet smør, som giver dem en helt fantastisk karamelliseret smag – de er sprøde uden på med et lille saltet tvist og sådan rigtig fedtet og chewy indeni. De her cookies, de er altså alt for lækre, sådan enormt meget lækre jo! og ingen – som i ingen, vil nogensinde gætte på at de både er gluten-, laktose og æggefri.
De er et kæmpe hit herhjemme og bages igen og igen, når vores lyst til en cookies melder sig. De er også rigtige gode at servere på fødselsdagsbordet, evt. sammen med boller og kage, eller bare til eftermiddagshyggen, sammen med en god kop kaf’.
Andre cookies
Raw cookies med chokolade og kokos
Her har du en rigtig helse cookie, uden raffineret sukker – fyldt med gode fedtstoffer, fiber og smag og så slipper du endda for at bage dem. De er dælme også gode!
Glutenfri chokolade cookies med havregryn
Disse er lidt mere grove i det pga. havregrynene, men det er slet slet ikke ringe!
Gateau Marcel med cookie dough og chokolademousse
Et lag cookie dough, toppet med en intens Gateau Marcel, toppet igen med en kraftig chokolademousse – Amen for pokker altså. Behøver jeg sige mere!
Opskriften på disse glutenfri cookies får I her og giver 8 store og tygge stk.
DET SKAL DU BRUGE:
- 125 g. laktosefri smør (læs i mit TIP længere nede under opskrift og fremgangsmåde)
- 150 g. brun farin
- 50 g. alm. hvidt sukker
- 100 g. laktosefri yoghurt (dette erstatter æg og kan ikke undværes)
- 2 tsk. vaniljesukker
- 0,5 tsk. salt
- 70 g. lys melblanding (jeg bruger Doves Farm hvidt mel)
- 60 g. gf. havremel
- 115 g. fuldkornsrismel
- 20 g. majsstivelse
- 0,5 tsk. xantangummi
- 1 tsk. bagepulver
- 0,5 tsk. natron
- 125 g. mørk chokolade
- Lidt flagesalt til cookie toppen
SÅDAN GØR DU:
- Kom smørret i en lille kasserolle, smelt det ved medium varme og lad det efterfølgende små boble i ca. 5 minutter. Det brunet smør er klar når det både dufter og har samme farve som karamel. Hold øje med det undervejs, så det ikke brænder på. – hvis det sker, så kassere det og starte forfra med en ny portion smør. Når smørret er brunet, så skal det køles af. Kom det evt. i køleskabet for at speede processen lidt op. Det skal ikke køles helt af til det bliver hårdt og fast, men indtil det har en cremet og lidt mere fast konsistens.
- I en skål kommes det brunet smør, brun farin, sukker, vaniljesukker og yoghurt i og det piskes cremet og luftigt.
- Bland alle de tørre ingredienser sammen i en anden skål, og rør det godt sammen med den luftige brunet smør og sukker masse. Brug en kagespartel til dette, du må ikke piske mere i dejen.
- Hak chokoladen groft og vend det i til sidst. Kom cookiedejen på køl og lad den sætte sig i 1 time.
- Del cookiedejen i 8 lige store stykker og form dem til kugler. Kom 4 eller 6 kugler på én bageplade og de sidste på en anden. (De flader ret meget ud når de bages, så kom ikke mere end 6 cookie kugler på en bageplade)
- Bag dine cookie ved 180 grader i 15-17 minutter (mine fik 17 min.) og drys lidt flagesalt på toppen af dem når de kommer ud.
Lad dem køle helt af før de pakkes væk i en kagedåse, – men snyd ikke dig selv for at smage en lun. Her er de nemlig ekstrem gode!
TIP:
Køb en ægte laktosefri smør, ikke en plantebaseret en, da den ikke kan brune og karamellisere pga. olierne deri.
Du kan sagtens fryse disse cookies ned. De mister dog deres sprødhed, men ellers er smagen og den fedtet og chewy konsistens stadig den samme, hvilket altså også er helt vild godt jo.
Jeg fryser ofte mine cookies ned, da jeg bager en store portion når jeg nu alligevel er i gang, – og de tør op på blot 30 minutter på køkkenbordet. Du kan på denne måde hurtigt og nemt have lækre cookies klar, hvis du lige står og mangler lidt sødt til eftermiddagssulten eller et hold gæster.
Den ubagte cookiedej kan også fryses. Frys dem ned når du har formet dem, og tag dem ud 30 minutter før de skal bages.