Glutenfri brunkager
Brunkager hører julebagningen til, hvis du spørger mig – for slet ikke at snakke om den mest fantastiske duft der spreder sig i hele huset når de bages. Det giver altså en ægte og helt magisk julestemning.
Her får du en helt klassisk brunkage, eller nærmere sagt, 180 stk., med en skøn smag af kanel, nelliker og mandler, blot i gluten- og laktosefrie klæder. De er sprøde, smager fuldstændig forrygende og er stærkt vanedannende. – så lad dig ikke skræmme af det store antal brunkager denne opskrift giver, – de skal nok få hurtige ben at gå på.
Glædelig jul – og rigtig god bage fornøjelse.
Hele opskriften giver ca. 180-200 brunkager.
DET SKAL DU BRUGE:
- 200 g. laktosefri smør
- 200 g. lys sirup
- 150 g. smør
- 1,5 tsk. potaske + ½ dl. vand
- 0,5 tsk. stødt ingefær
- 7 g. stødt kanel
- 7 g. stødt nelliker
- 50 g. smuttet og hakket mandler
- 350 g. rismel
- 125 g. fuldkornsrismel
- 100 g. kartoffelmel
- 75 g. majsstivelse
SÅDAN GØR DU:
- Smelt smør, sirup og sukker i en gryde og lad det kort koge op.
- Opløs imens potasken i vandet, og rør det i gryden.
- Bland i en lille skål alle krydderier og mandler og rør det ud i sukkermassen. Hæld det hele over i en stor skål og lad det køle lidt af.
- Bland alle meltyperne godt sammen i en skål, og rør det ud i sukkermassen med en ske, af 2 omgange. Dejen vil være meget blød, og kan ikke rulles eller formes, men ingen panik – den er lige som den skal være.
- Del brunkagedejen i 3 lige store klumper, evt. med en ske, og pak dem ind i husholdningsfilm. Tryk dem flade så de ca. er 1 cm i tykkelsen inden de filmes helt. Kom dem på køl i 12 timer.
- Drys lidt rismel ud på bordet, tag en dej ud fra køleskabet og rul den ud i 4 mm. tykkelse. Udstik brunkagerne i en diameter på 4,5 cm. Og kom dem på 2 bageplader med bagepapir.
- Bag brunkagerne ved 175 grader varmluft, i 10 minutter. Lad dem køle helt af, gerne på en rist, og opbevare dem efterfølgende i en kagedåse.
- Gentag med de resterende 2 klumper brunkagedej.
TIP:
Når du skal bage med smør, så vil jeg anbefale dig at bruge laktosefri smør, og ikke en plantebaseret en. Den plantebaseret er oliebaseret og smelter derfor meget hurtigere, hvilket gør at din småkagedej eller f.eks. din mørdej bliver meget svære at arbejde med, og heller ikke stivner eller sætte sig på samme måde.
Den glutenfri brunkagedej bliver ikke hård og formbart, som du måske kender det fra en almindelig glutenholdig dej – men ingen panik, den SKAL være blød i konsistensen. Tilføj endelig ikke mere mel hvis du fristes, da det ellers vil ende med tørre, sprækkede og smags løse brunkager. Den sætter sig og bliver fast i det når den har været på køl.
Brunkagedejen er fryseegnet, så du kan evt. starte med at bage én af dejklumperne og komme de resterende i fryseren. Tø brunkagedejen op i køleskabet mindst 12 timer før du skal bruge den.
Hvis du bager brunkager af én dej klump, så giver det ca. 65-70 brunkager.